Ернандо Кортес - откривател и завоевател...

В началото на XVI век по откритите от Христофор Колумб пътища към Америка се отправят множества от испански авантюристи, търговци и мисионери. Това е време на усилена колонизация на Новия свят от неговите европейски откриватели и господари испанците. Което за съжаление е свързано с унищожаването на местното индианско население.

Един от завоевателите на Латинска Америка е произхождащия от дребен благороднически род – Ернандо Кортес. Кортес остава в историята на великите географски открития по-скоро като авантюрист и покорител на иперията на ацтеките – господарите на Мексико. Мексико, което скоро след проникването на испанците на негови територии се превръща в Нова Испания.

Целия съзнателен живот на Кортес е бил свързан с колонизацията на Карибския басейн и земите, които днес наричаме Централна Америка. Още 19 годишен той стъпва на Американския континент, а на 26 се включва в превземането на Куба – най-големия измежду Антилите в Карибско море.

Така се стига до 1519 г., в която Ернандо Кортес получава задачата да оглави морски поход до земите намиращи се в югозападната част на Мексиканския залив, за които от предшествениците испанци се знае, че са част от богата и развита индианска държава – тази на ацтеките. Естествено слуховете за големите златни богатства на империята на Монтесума, императора на ацтеките бързо достигат до ушите на испанските колонизатори. Там където се шири алчността и безскрупулността, тогава когато става дума за натрупването на огромни богатства за сметка на заграбване на чужди територии, има и интриги, вероломство, коварство. Не е ясно как първоначално губернаторът на Куба - Диего де Алварес първоначално назначава за водач на испанския боен отряд именно Кортес, който е разорен идалго, при наличие на толкова по-високо поставени испански благородници, но скоро след като конквистадорите на Ернандо Кортес пристигнали в Мексико, от Куба не далеч от Вера Крус акостирала флотата на Панфильо де Нарваес, който носел пълномощия за от губернатора Диего де Алварес за арест на „отцепника” Кортес. Но това не било никак лесно...Агенти на Кортес, носещи със себе си подаръци от злато и слухове за баснословните богатства на ацтеките, проникнали в редовете на 1600-те войници на Нарваес. Изходът на битката, в която Кортес участвал само с 330 войни бил предрешен... Така гр. Семполоан, където се била укрепила армията на Панфильо де Нарваес, паднал в ръцете на ветераните на Ернандо Кортес.

По-нататък следват превземането на остров Косумел и разрушаването на местен храм на маите, в близост до полуостров Юкатан и заход към залива Кампече в днешния мексиканския щат Табаско, където се състояло и първото голямо сражение между отрядът на Кортес и индианците от материка. Тук Кортес разполагайки с около 500 конквистадори успял да победи превъзхождащите го в своята численост ацтеки, които отстъпили пред мускетите и кавалерията на испанците, още повече че за тях конетена Кортес били нещо невиждано и успяло да всее страх сред индианците на Монтесума. По-нататък Кортес се отправя на северозапад към централните мексикански територии и някъде около 19-тия паралел северна географска ширина акостирал на брега.

        Ацтеките не пожелали да се конфронтират с испанците, като техния император Монтесума изпратил скъпи дарове от скъпоценни камъни и злато на Кортес, за да не продължат своя поход към Теночтитлан – столицата на ацтексата държава. Но точно там била грешката на вожда – това окончателно предрешило съдбата на града – алчните испанци пожелали да достигнат и заграбят източника на тези богатства. Ацтеките не оказват съпротива при влизането на отредите на Кортес в столицата им. Индианците възприели испанските завоеватели като завръщащия се, за да отмъсти бог Кетцалкоатъл, който според техните легенди изглеждал както и самите пришълци – с бяла кожа и дълга брада...

            Но как Кортес е завоювал ацтекската държава само с няколко стотин войни? Той привлича на своя страна на тлашкалите и други индиански народи в съседство на ацтеките, между които е съществувала вековна вражда, самите ацтеки са били разколебани от дързостта на испанците и техните невиждани оръжия и кавалерия. А и от родината пристига допълнително подкрепление от конквистадори, които помагат на Кортес да обсади Теночтитлан. Лишавайки столицата на ацтеките от вода и храна и с помоща на подкупените индиански племена испанците подлагат на невиждана разруха, огън и разорение превъзходната столица на Мексико... Болестите пренесени от европейците на Новия свят свършват останалото, а самия Монтесума е държан като заложник при Кортес и в крайна сметка намира смъртта си.

Така, днешно Мексико е колонизирано, златото му е разграбено, а стотици испански кораби потеглят претъпкани с богатствата на индианските народи към Испания. След 1520 г. испанците бързо нахлуват в страната и я превръщат в една от най-богатите си колонии, а от цветущата столица на ацтеките Теночтитлан не остава почти нищо...







{START_COUNTER}