Пътешествията на Алвар Нунес Кабеса де Вака са останалите в хрониките като едни от най-забележителните подвизи в изследването на Америка.

Кабеса де Вака е роден в Испания през 1490 в семейство на благородници. Малко се знае за живота му като се изключи неговата военна кариера. През 1527 той напуска Испания включвайки се в състава на кралска експедиция, целта на която е колонизирането на континента Северна Америка.

След като ураган разбива кораба, с който пътуват испанците те се подсигуряват с друг платноход на бреговете на Куба, и се отправят към Флорида. Дебаркират на полуострова през март 1528 г. близо до един от днешните големи градове на Флорида – Тампа Бей. Предводителят на експедицията Панфильо де Нарваес обявява днешния слънчев американски щат за владение на Испанската империя.

Но скоро експедицията е сполетяна от големи беди. Испанците не успяват да се спогодят с апалачите - индианците населяващи северните територии на Флорида. Решенията на Нарваес да се разделят се оказват погрешни. Доверието между конквистадорите, които остават на полуострова и местните индианци е унищожено с вземането в плен на техния предводител. Така скоро апалачите се впускат в нападения срещу експедицията. Испанците са прогонени от индианците, а на всичко отгоре започват и техните страдания, породени от болестите на блатистата земя на Флорида. Тези, които остават живи се събират в лагер на брега на Мексиканския залив и оцеляват хранейки се с месото на убитите коне. В крайна сметка испанците успяват да построят салове от дървета и кожите на избитите коне и потеглят обратно към Куба по-късно през 1528 г.

Бурите в тази част на Карибите, гладната смърт и жаждата съпровождат испанците през тяхното пътуване. В крайна сметка техния екипаж е намален заради всички тези беди до 80 души. Испанците са захвърлени на брега на Мексиканския залив недалеч от днешния Галвъстън, Тексас. През следващите 4 години експедицията, в която е Кабеса де Вака продължава да се топи откъм численост. А в новооткритите земи на източен Тексас, Кабеса бързо се трансформира от завоевател в търговец и лечител...

През 1532 г., само трима други членове от първоначалната експедиция са живи - Малдонандо, де Каранка и Естебан – африкански роб. Заедно с Кабеса де Вака групата се опитва да стигне до предните постове на Мексико, част от Испанската империя в Новия свят. По този начин няколкото оцелели конквистадори се оказват първите европейци, които навлизат в Американския Запад. Не е известен съвсем точно маршрута им, но е ясно че тези пионери на Запада вероятно прекосяват териториите на днешните щати Тексас, може би Ню Мексико и Аризона, като навлизат в днешните северни провинции на Мексико. През юли 1536 г. в близост до днешния мексикански град Синалоа, те най-после се натъкват на група испанци, от експедиция за набавяне на роби.

В 1537 г. де Вака се завръща в Испания, където описва своите пътувания в Новия свят.






{START_COUNTER}