Велика Англия

През втората половина на XVI век в цивилизования свят срещу монолитната мощ на Испания, крепяща се на мрачната сила на Светата Инквизиция, се изправили напористите претенции на една млада, агресивна и предприемчива държава – Англия. Не можейки да се примири с разделението на „Новия свят” между Испания и Португалия, тя вече дръзко и открито налагала исканията си за правото на участие в разпределяне на богатствата, които като реки течели от Америка и Азия към Европа.

До голяма степен обстановката се нагорещявала от вилнеещите по океанските търговски пътища английски пиратски кораби. „Джентълмените на късмета” ограбвали и унищожавали при всеки удобен случай претоварените със скъпи стоки и злато кораби на Филип II – крал на Испания. Така те служели, както на своите, така и на интересите на Елизабет I. Такъв бил и Франсис Дрейк – кралски капер, но преди всичко велик откривател!

Дрейк пръв заобиколил от юг Terra Del Fuego (Огнена земя) и доказал, че това съвсем не е нов континент, откривайки неизвестен път към просторите на Тихия океан. До тогава (1578 г.) на старите испански карти магелановия проток бил само врата между Южна Америка и Terra Incognita, за която се е смятало, че е предполагаем континент, започващ от Южна Америка и обхващащ Антарктида. Така Франсис Дрейк е първия изследовател на Новия свят, който преодолява бушуващия океан в тази част на света и заобикаляйки нос Хорн – най-южната точка на Огнена земя и Америка, открива пролива, който отделя Южна Америка от Антарктида...

През 1577 г. Дрейк предприема прочутото си пътуване с кораба „Златната кошута“ и още 4 по-малки по пътя на Магелан. По време на това пътуване Дрейк е изоставен от единия от корабите си, губи друг в буря, потушава два бунта, но успява да прекоси тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Плавайки през Тихия океан покрай бреговете на Южна Америка на север той достига до Северна Америка – земите на днешния американски щат Калифорния. От Сан Франциско Дрейк прекосява огромния Пасифик и достига до Азия край един от големите индонезийски острови – Ява. Оттам през Индийския океан заобикаля Африка и накрая се добира до Англия с пълни трюмове с подправки, злато и сребро ограбено от испанските кораби, имали лошата съдба да се изправят на пътя му!

Така освен с откриването на протока между Антарктида и Южна Америка, който носи неговото име, историята ще запомни смелият английски корсар и изследовател на Пасифика с това, че той е първият англичанин, който обикаля земното кълбо по вода през 1577 – 1580 г.





{START_COUNTER}