ДО КАНАДА И ОБРАТНО СЪС ЖАК КАРТИЕ

Жак Картие (1491-1557 г.) е известен в историята на Северна Америка с проучванията на река Свети Лорънс, Канада. Проучвателните мисии на Картие се оказали достатъчно основание Франция да предяви своите колониални претенции към Канада. За първи път Картие се опитва да открие Северозападното течение към Ориента, за което се е смятало, че е алтернативен маршрут, по който североевропейците могат да достигнат до богатите на подправки, злато и скъпи стоки земи на Китай и Индия.

Жак Картие е първият окривател на река Свети Лорънс в Квебек, Канада. В актива му на мореплавател са 3 експедиции до Северна Америка, състояли се между 1534 и 1542 г. По време на първото пътешествие в 1534 г. той изследвал залива на Св. Лорънс. Тогава той присъединява към френската корона тази част на днешна Канада и взема със себе си двама индианци от племето на ирокезите, за да ги обучи като преводачи във Франция.

През второто плаване между 1535 и 1536 г., Картие използва двамата индианци като водачи, които му помагат да състави карта на земите северно от Св. Лорънс до Стадакона, които днес са ни известни като Квебек, Канада. Оттам той продължава към Хочелага (днешен Монреал), но скоро бива обезкуражен от суровия климат по тези места. Изкарвайки зимата в Стадакона, 25 мъже от екипажа му умират от скорбут, докато останалите моряци разбират, че могат да се спасят с помощта на чай от бял кедър. Картие се завръща в родината през юли 1536 г.

През третото пътуване (1541 to 1542 г.), Картие е принуден да служи под командването на Жан-Франсоа де ла Рок де Робервал, въпреки нежеланието на бившия му екипаж. Картие основава селище близо до Стадакона. Открива различни минерали и руди, пътува до Хочелага. Прекарва зимата край Стадакона, където 35 члена на екипажа му загиват в битка с ирокезите.

Картие умира в Сент Мало, Франция през септември 1557 г.

{START_COUNTER}