Откритията на викингите

Викингите са първите мореплаватели, дръзнали да кръстосват морските простори на Атлантическия океан. Като резултат на морските проучвания, норвежците първи от Стария свят достигат до остров Исландия през 860 г. Към 930-та около 10 000 викинги се заселват в новата земя, като създават Исландия. Пътуването през океана между Норвегия и Исландия става обичаен маршрут.

Първият известен на историята европеец, който достига до Гренландия, плавайки от Исландия е викингът Ерик Рижия. Това се случва през 982 г. През 985 той убедил заселници да го последват до новата земя. През 1002 г., Сина на Ерик, Leifr открива нова земя, и я нарича Винленд (Vinland). Това е, което се знае за Ерик и неговия син и за техните експедиции и открития. Историята им е стигнала до нас благодарение на сагите, които Скандинавските народи предават от поколение на поколение помежду си, запазвайки родовата памет. До голяма степен в тези митове има истина, защото те ни дават да разберем за действителните познания, които тези северни народи са имали в области като мореплаването, астрономията, навигацията.

Всичко това явно не е било непознато и на Лейфер Ериксон, син на Ерик Рижия от Исландия. Младият Ериксон по всяка вероятност е първия представител на Европа, който вижда и стъпва на бреговете на Северна Америка, при това 5 века преди Колумб. Или поне липсват други хроники за презокеански пътувания на европейски моряци до Америка до времето на Колумб. В скандинавските саги съществуват подробности отнасящи се за новите земи, които доста точно и убедително съответстват на съвременните открития на селищата от викингски тип в Нюфаундленд, Канада...


   




{START_COUNTER}