ПЕДРО АЛВАРЕС КАБРАЛ

Педро Алварес Кабрал (1467 – 1520 г.) е един от първите португалски изследователи на Америка. Произхожда от благороднически род и получава добро образование, като изучава физика, геометрия, математика, картография и астрономия.

През 1500 г. Крал Джон II Португалски натоварва Кабрал да подготви експедиция, която да плава до Индия, скоро след като неговите сънародници Бартоломеу Диаш и Вашку да Гама са открили морския път до Ориента заобикаляйки Африка. Но експедицията поема курс запад към Новия свят, вместо към кап Добра Надежда, Африка, на изток, от който е Индийският океан... Така на 9 март 1500 г. Педро Алварес Кабрал потегля на път от Португалия с 13 кораба и 1500 души екипаж. Маршрутът на експедицията включва преминаване през островите Кабо Верде (Зелени Нос) и курс на югозапад от тях към новооткрита Америка...    

На 22 април Кабрал е първият европеец, който вижда в далечините планините на Монте Паскуал, Бразилия... На 23 април 1500 г. португалеца стъпва на брега на Бразилия. Първоначално мореплавателя предполага, че това е остров, като нарича бразилската суша остров Вера Крус.     

По нататък през май Педро Алварес Кабрал възобновява своето пътуване за Индия, като поема курс към нос Добра Надежда (Носа на бурите)...На 24 май преминавайки покрай Добра Надежда корабите са застигнати от силна буря, която потопява 4 от каравелите, последната, от която е таз на Бартоломеу Диаш, който по ирония на съдбата е откривателят на това ужасно място и който за своя зла участ се включва в експедицията на своя сънародник Кабрал... На 20 юли корабите достигат до Мозамбик, следва откриването на Мадагаскар, и на 13 септември 1500 г. португалците акостират в пристанището Каликут, Индия. Тук Кабрал закупува скъпоценните за Европа по онова време ориенталски подправки и след 3 месечен престой поема през януари 1501 г. към Португалия.       

В крайна сметка от 13 кораба в началото на мисията на 23 юни в Португалия се завръщат само 4 ветрохода. Нищо друго не се знае за мореплавателя, но е сигурно, че той умира през 1520 г., една година след като неговият съотечественик на испанска служба Магелан предприема първото в света околосветско пътешествие...

{START_COUNTER}