ФРАНЦИСКО ВАСКЕС ДЕ КОРОНАДО

Франциско Васкес де Коронадо (1510-1554) е един от испанските изследователи на Северна Америка през XVI век. За него се знае, че е бил управител на Нова Галисия в Мексико. Той е първият европеец, който проучил Американския югозапад.

Коронадо е преди всичко губернатор на нова Галисия – западна провинция в Мексико. Опитва се безплодно да открие съкровището, които според слуховете съществува скрито някъде в северно Мексико: митичните седем Златни града на Сибола. С експедиция от стотина испанци и индианци-роби, Коронадо осъществява пътуване от северно Мексико до териториите на днешна югозападна Америка (в т.ч. Аризона, Ню Мексико, Тексас, Оклахома и Канзас. Експедицията му открива редица местни индиански народи, които Коронадо безуспешно се опитва да покръсти. Конквистадора избива много местни американци по време на тази експедиция.

Пионерите на американскя югозапад така и не намират жадуваните съкровища от сребро, злато и скъпоценни камъни, заради което тяхната мисия е обявена за неуспешна от испанските благородници.

{START_COUNTER}