7 декември 2015 г.

Съвременната научна общност вече не подлага на съмнение факта, че именно норвежките мореплаватели, а не испанците и Христофор Колумб, са първите европейци, достигнали до бреговете на Америка. Викингските саги разказват за Ерик Торвалдсон (Ерик Рижия, или Ерик Червения) и неговите “последователи”, които в края на Х век са прогонени от Норвегия. В търсене на ново място, където да заживеят, мъжете основават на остров Нюфаундленд и полуостров Лабрадор свои селища. Това се случва около 986 година. Данните се потвърждават и от радиовъглероден анализ на артефакти, открити при археологически разкопки в Гренландия.

В сагите се разказва, че Лейф Ериксон, син на Ерик Торвалдсон, нарича новата си родина “зеления остров”, затова изследователите дълго време предполагаха, че затопляне на климата през Х–ХIII век е помогнало на пътешествениците да оцелеят. От друга страна, настъпилото по-късно захлаждане е накарало викингите да изоставят задокеанските си владения.

Никълъс Янг от Университета на Колумбия в град Палисадес (САЩ) и колегите му, изучават изотопния състав на скални образци от Гренландия от времето на Ерик Торвалдсон и потомците му и ги сравняват с образци от континенталните ледници в Европа и Северна Америка. Анализът не показва следи от значително топене на ледовете през този период. За резултатите от изследването си, учените разказват в публикация за Science Advances.

Геолозите смятат, че изобщо не бива да се говори за общо затопляне на климата в планетарен мащаб през тази епоха. Това от своя страна означава, че “децата на Один” са се заселили на новите земи през океана и са оцелявали в суровите условия на севера. Най-кратко казано, според заключенията на учените, климатичните промени не са основната причина, която е накарала викингите да се заселят, а по-късно и да изоставят поселенията си зад океана.

Викингите са носили кожени дрехи, за да се защитават от студовете и дъждовете. Всекидневните им дрехи са били от домашно тъкани вълнени и ленени платове. Вълнените дрехи са носили през студените месеци на годината.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...